Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури

Дата: 18.04.2023 11:21
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Фото без опису

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури

🇺🇦Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

🚀Внаслідок дій російської армії, на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури. Серед них церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї. Понівечені цілі міста. Все, що ми так бережемо і любимо. Міністерство культури та інформаційної політики фіксує епізоди воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні.

🗒️На жаль, ці дані не остаточні, адже оскаженілі своїми поразками росіяни продовжують нищити українську культуру, яка є в основі ідентичності українського народу. Залишається проблемою отримати інформацію з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Бо війна продовжується.

🧨Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі триває збір доказів злочинів російської федерації проти української культурної спадщини. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. 👷‍♀️У ці важкі дні пам’яткоохоронці за допомогою працівників комунальних служб та волонтерів в різних куточках України мобілізувалися для захисту нашого історичного надбання: захисними конструкціями зміцнюються фасади архітектурних витворів та скульптурних пам’ятників, здійснюється демонтаж та переховування мистецьких шедеврів, розпочато облік втрачених та пошкоджених пам’яток. Надзвичайно активною є також допомога у цій справі з боку світового співтовариства.

💙💛Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, залежить не тільки від нас. Війна дала змогу зрозуміти, наскільки важливу роль відіграє рівень усвідомлення мешканцями цінності культурної спадщини. Тому увага суспільства має бути прикута до її відновлення та збереження!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь