Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хвороба повернулася: кому з буковинських малюків необхідне щеплення від поліомієліту

Дата: 02.02.2022 17:14
Кількість переглядів: 108

Поліомієліт повернувся в Україну. Нині діагностували уже два випадки паралічу через це вірусне захворювання – у дітей із Рівненської та Закарпатської областей. Ліків від недуги не існує, єдиний захист – щеплення. Однак рівень імунізації у країні є досить низьким – лише 80% дітей віком до року станом на 1 січня отримали три дози вакцини від поліомієліту. Тим часом, для формування колективного захисту необхідно, аби щепленими були 95%.

Як розповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Марія Поліщук, поліомієліт передається фекально-оральним шляхом. Це брудні руки, вода, контакти з виділеннями хворої людини або з середовищем, у якому вірус може досить довго зберігатися.

«Найчастіше інфікуються діти, які взагалі не отримали щеплення. Найбільш уразливими є малюки до одного року, у них симптоми найважчі», – пояснила Марія Поліщук.

За її словами, у частини інфікованих хвороба минає без жодних ознак. Також недуга може перебігати як грип – із лихоманкою, втомою, нудотою, болем у горлі та животі, головним болем. Однак найнебезпечнішим симптомом є гострий в’ялий параліч, котрий здатен розвинутися лише за декілька годин.

«Дитина може мати високу температуру, нежить, розлад стільця, лягти спати із такими симптомами, а вранці вже прокинутися з паралічем. Він призводить до інвалідності або навіть смерті, оскільки вірус вражає дихальні м’язи», – каже Марія Поліщук.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна (ОПВ) – краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень України, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози – ІПВ, решта – ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Марія Поліщук наголошує, якщо діти не отримали належних щеплень, необхідно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження, приймати ліки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь