Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Дмитро Данищук розповів про формування сил територіальної оборони на Буковині

Дата: 08.02.2022 08:32
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

Буковина готова дати відсіч будь-якому ворогу. У цьому запевняє заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації із оборонних питань – полковник Дмитро Данищук. Про формування сил територіальної оборони у краї, режими їх функціонування, а також про наявні об’єкти укриття він розповів у інтерв’ю.

– Словосполучення «територіальна оборона» зараз у багатьох на слуху. Що це за сили?

– Територіальна оборона – поняття не нове. Історія цього підрозділу у Чернівецькій області розпочалася ще навесні 2014 року. Однак із 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», і територіальна оборона отримала новий зміст та якість. Відтепер це – рід військ, частина Збройних сил України, підрозділами якого має бути охоплена уся територія нашої держави. Кожен район повинен мати свій батальйон територіальної оборони, у тім числі й окремий – місто обласного значення. Тобто на Буковині є батальйони Чернівецького, Дністровського, Вижницького районів, а також Чернівецький міський батальйон. Разом вони складають 107 бригаду територіальної оброни, якою командує підполковник Андрій Цісак.

– Яка роль Чернівецької обласної державної адміністрації у процесі формування цих сил? Як влада взаємодіятиме з військовими?

– Адміністрація виступає як координатор. Це той орган, котрий має об’єднати зусилля усіх інстанцій, служб, що забезпечують обороноздатність окремо взятої території. Сили територіальної оборони у особливий період покликані сприяти надійному, безперебійному функціонуванню областей, районів. Також вони повинні допомогти підрозділам, які дислокуються у нашому гарнізоні, розгорнутися до бойової готовності. Це означає взяти під охорону шляхи , об’єкти дорожньої інфраструктури, мости, адмінбудівлі – все те, чим не можуть займатися бойові частини, бо вони будуть мобілізовані і скеровані в зону проведення воєнних дій.

– На якому етапі зараз формування бригади тероборони нашої області?

– Насамперед слід пояснити, що сили територіальної оборони працюють у двох різних режимах. В умовах мирного часу вони набувають своєї спроможності лише в частині органу управління. Тобто кожен батальйон зараз набирає близько 50 військовослужбовців – офіцерів, сержантів, солдатів. Це той кістяк, який буде організовувати проведення вишколів, тренувань із військовослужбовцями резерву. Аби вони знали, куди прийти, як виглядає командир, де взяти зброю, форму, спорядження. Повноцінно батальйон розгортається до чисельності п’яти-шести сотень військовослужбовців лише в умовах воєнної загрози, особливого часу.

Нині 70% управлінського складу для всіх батальйонів бригади територіальної оборони вже набрали. Процес іще триває. Як зауважив міністр оборони України Олексій Рєзніков, формування бригад, набуття спроможності, залагодження, триватиме весь 2022 рік.

– Хто може потрапити до бригади? 

– Сили територіальної оборони – новий рід військ. Участь є добровільною, особливих вимог до охочих немає. Запрошують чоловіків віком від 18 до 57 років, головне – готовність захищати свій дім та відповідне здоров’я. Чекають і тих, хто не проходив військову службу, вони можуть укласти контракт та перебувати у резерві. Резервісти, не полишаючи основного місця роботи, проходять підготовку під час денних навчань раз, або кілька на місяць. Їх можуть викликати на збори протягом тижня-двох щорічно.

На мою думку, прикладом повинні слугувати депутати органів місцевого самоврядування всіх рівнів – обласного, районного, міського, громад. Вони мали би серед перших укласти контракт на проходження служби в резерві. Також до територіальної оборони, я вважаю, повинні вступити викладачі військової підготовки.

– Чим може займатися бригада територіальної оборони у мирний час?

– Це люди, які свідомо ідуть на те, щоб служити своєму рідному краю, які найкраще знають цю територію. Тож окрім захисту населення та об'єктів критичної інфраструктури у випадку збройного нападу, бригада допомагатиме також боротися із наслідками стихійних лих, що для Буковини є надзвичайно актуальним.

– Чи матимуть буковинці де сховатися у разі потреби? Де шукати об’єкти укриття?

– На території Чернівецької області є 1096 захисних споруд. Це 81 сховище та 1015 протирадіаційних укриттів. Мережа цих об’єктів сьогодні перебуває у різній формі власності – приватній, комунальній, державній. Нині проводимо перевірку та попереджаємо користувачів, що вони повинні утримувати споруди цивільного захисту у належному стані.

На офіційному сайті Чернівецької обласної державної адміністрації в рубриці «Громадянам» є інтерактивна карта захисних споруд. Ознайомитися із нею можна за посиланням https://bukoda.gov.ua/chernivecka-oda/structure/upravlinnya-civilnogo-zahistu-naselennya/interaktivna-karta-zahisnih-sporud-civilnogo-zahistu

Карту постійно оновлюють, тож уся інформація – актуальна. Також найближчим часом ми розповсюдимо серед буковинців інформаційний путівник з інструкцією як діяти у разі військової загрози та надзвичайних ситуацій. У ньому також вкажемо, де в області є відповідні укриття. Однак, закликаю буковинців уже нині самостійно поцікавитися, вивчити рекомендації фахівців щодо того, як слід поводитися у зоні бойових дій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь