Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Велокомпанія з Харкова працює на Буковині та допомагає ЗСУ

Дата: 27.07.2022 18:40
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

«Велолтрейд» на ринку України вже понад 20 років. До початку повномасштабного вторгнення компанія виробляла 1000 велосипедів на день. На початку березня російська ракета влучила в один з цехів підприємства із сировиною. Через те, що це було вночі, на робочому місці не було працівників, тому обійшлося без жертв. Охоронець і пес, які в ту ніч були на варті, залишились живі тільки завдяки подвійній стіні в приміщенні, де знаходились.

Загалом компанія втратила близько 4-5 млн доларів. Перед керівництвом постав вибір: або закривати все та жити на кошти, які залишилися, або намагатися реанімувати бізнес та вивезти його з Харкова, зберігаючи команду і робочі місця. Рішення адаптуватися до нових умов було ухвалено швидко. Відтак, організували «переїзд» цеху з виробництва на захід України. Це було нелегко, адже перевезти всі виробничі потужності — надважка задача, до того ж треба було знайти необхідні приміщення на новому місті.

«Ми знайшли приміщення, яке нам підійшло під склад, в Хотині, це Чернівецька область. За 50 км, але вже в Тернопільській області, знайшли приміщення для виробництва. Ми зробили там ремонт, облаштували житлову зону для наших співробітників і вже 15 травня почали виробляти перші велосипеди. Зараз компанія працює на 1/3 від своїх потужностей. Якщо до війни ми виготовляли близько 1000 велосипедів в день, то зараз десь 300», — згадує Микита.

Майже всі співробітники, які приїхали із Харкова, а їх близько 50 (зі своїми родинами), живуть на виробництві в спеціально облаштованих житлових зонах. Зараз штат компанії нараховує близько 80 людей (виробництво і офіс). Приблизно 10 з 80 — місцеві, які отримали нові робочі місця на харківському виробництві.

 

«Багато з наших співробітників вже залишилися без нічого. Їм нема куди повертатися. В них немає квартир, будинків, все зруйновано. Дехто втратив набагато більше, ніж майно — друзів, рідних, загинули деякі з наших постійних клієнтів. В нас були клієнти — ціла родина, яка багато років займалася велосипедним спортом. Вони всією родиною, втрьох, підірвалися на міні, коли намагалися евакуюватися із Харківської області».

Але попри всі трагедії і складнощі, «Велотрейд», як і всі українці сьогодні, веде й активну волонтерську діяльність. Ще перебуваючи в Харкові, співробітники розвозили продукти харчування харків’янам, які цього потребували. Надавали приміщення своїх складів для підрозділів територіальної оборони. Купували для ЗСУ пікапи, приціли, дрони.

«Мене дуже вразила єдність нашого народу, наші Збройні Сили, волонтери, які стали окремим підрозділом ЗСУ, звичайні люди, такі, як ми з вами. Люди об’єднуються і роблять дуже багато! І це правильно. Сьогодні кожен має допомагати тим, чим може. Я вважаю, що буквально кожен українець, де б він не перебував, має прокидатися із думкою: «Чим сьогодні я можу бути корисним Україні? Що я можу зробити для нашої спільної мети?» – і саме так наближати країну до перемоги!», – впевнений Микита.

 

Джерело - соціальний проєкт «Пліч-о-пліч».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь