Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як безпечно купувати та продавати речі в інтернеті

Дата: 22.12.2022 14:05
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші.

Часто купую і продаю речі в інтернеті. Як робити це максимально безпечно?

Під час онлайн-шопінгу завжди дбайте про фінансову та кібергігієну. Ось поради, які допоможуть робити покупки в інтернеті безпечно і захиститися від шахраїв:

  • Створіть окрему поштову електронну скриньку, адресу якої зможете залишати на сайтах оголошень під час реєстрації. Ніколи не використовуйте робочого e-mail.
  • Не використовуйте під час купівлі / продажу в інтернеті свого фінансового телефонного номера (той, який ви залишаєте у банках і до якого «прив’язані» ваші банківські картки).
  • Замовте окрему банківську картку для покупок в інтернеті. Це може бути віртуальна картка. Нікому не повідомляйте секретних реквізитів платіжної картки (термін дії, CVV – тризначний код на звороті), PIN-коду, паролів до банківських застосунків. Поповнюйте картку лише на ту суму, яка потрібна для розрахунку.
  • Встановіть ліміти на розрахунки банківською карткою в інтернеті. Це можна зробити в мобільному застосунку або зателефонувавши в банк.
  • Остерігайтесь фішингових сайтів. Зловмисники можуть створювати сторінки, які імітують популярні платформи для онлайн-шопінгу. Звертайте увагу на правильність написання адреси вебсайту. Інші поради щодо перевірки безпечності сайту – https://t.me/dsszzi_official/3992
  • Спілкуйтеся із продавцями в офіційних чатах торговельної платформи, тут зберігається історія повідомлень. Пропозиція перевести спілкування у сторонні месенджери або на інші вебсайти має насторожити. Не переходьте за посиланнями в оголошеннях або тими, які у приватному листуванні може надіслати продавець або покупець. Вони також можуть бути фішинговими.
  • Ознайомлюйтеся з умовами використання і політикою конфіденційності сайту, на якому збираєтесь купувати чи продавати. Якщо такі розділи на сторінці відсутні, це має насторожити.
  • Перевіряйте репутацію продавця. Наприклад, загугліть його номер телефону чи адресу електронної пошти. Можливо, про нього вже були негативні відгуки.
  • Перевіряйте номер телефону, банківську картку та посилання на сумнівний сайт на сайті Кіберполіції у розділі «Стоп фрауд». Можливо, шахраї вже є у базі правоохоронців.
  • Звертайте увагу на новини, у яких розповідають про поширені схеми шахрайства в інтернеті під час купівлі, продажу – або шахрайства під виглядом благодійності чи різноманітних виплат і «допомоги від держави».

https://bukoda.gov.ua/news/yak-bezpechno-kupuvati-ta-prodavati-rechi-v-interneti


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь