Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області надає рекомендації щодо безпечного застосування пестицидів для уникнення небезпечних ситуацій та шкоди своєму здоров’ю та здоров’ю населення

Дата: 28.02.2023 14:47
Кількість переглядів: 64

Фото без описуЗастосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Водночас пестициди негативно впливають на довкілля, призводячи до скорочення біорізноманіття. Крім того, пестициди справляють негативний вплив на здоров’я людини, як у результаті прямої дії, так і опосередковано – внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільськогосподарських продуктах і питній воді. Забезпечити правильність використання пестицидів – справа не тільки важлива, а й украй складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на людину, теплокровних тварин і корисні організми, поведінки в навколишньому середовищі та післядії.

Даний Інформаційний бюлетень  щодо безпечного використання пестицидів розроблений на підставі та з урахуванням вимог чинних законодавчих і нормативно-правових актів України. Він стане у пригоді особистим селянським і присадибним господарствам, які або не мають, або не використовують необхідний захисний одяг і користуються лише рюкзаками-розпилювачами, що створюють високий ризик для здоров’я.

Загалом, обмежити застосування особливо небезпечних пестицидів досить складно, що призводить до широкого використання їх непідготовленими людьми. Результатом цього може стати велика кількість випадків отруєнь, забруднення харчових продуктів й екологічний збиток. З матеріалів Бюлетеня селяни матимуть змогу отримати елементарну інформацію щодо безпечного оброблення садів і городів пестицидами та іншими агрохімікатами, збереження свого здоров’я та здоров’я членів сім’ї, а також сусідів. У ній викладено інформацію щодо вибору пестицидів з урахуванням питань охорони довкілля та здоров’я людини, способів використання, охорони природи, навчання, варіантів засобів індивідуального захисту, безпечного зберігання пестицидів, рекомендацій стосовно моніторингу та пом’якшення наслідків застосування.

Звичайно,  використання пестицидів в Чернівецькій області має свою специфіку: значна частина районів області є густонаселеними, а сільськогосподарські угіддя  знаходяться впритул до будівель мешканців населених пунктів. У такій ситуації часто відбувається порушення вимог чинного законодавства при  застосуванні пестицидів і агрохімікатів (зокрема в частині недотримання зон санітарних розривів  від населених пунктів, тваринницьких комплексів, водойм, місць відпочинку залежно від методу застосування пестицидів (авіа метод, вентиляторний, штанговий).

👉Детальніше за посиланням

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь