Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні, 4 березня виповнюється 208 років від дня народження Михайла Вербицького-автора гімну України "Ще не вмерла Україна".

Дата: 04.03.2023 16:02
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

‼️Сьогодні, 4 березня виповнюється 208 років від дня народження Михайла Вербицького-автора гімну України "Ще не вмерла Україна".

➡️ Постать видатного українського композитора -священника Михайла Вербицького увійшла в історію як першого композитора української музики на Галицькій Україні в 40 роках XIX століття, коли у нас ще не було ні Лисенка, ні "Запорожця за Дунаєм", ні "Вечорниць" Ніщинського.

👆Уперше текст твору "Ще не вмерла Україна " було надруковано в 1863 році в журналі "Мета" на Львівщині і помилково автором зазначено Тараса Шевченка. Вербицький був прихильником творчості Шевченка і одразу ж вирішив написати музику.

⚡10 березня 1865 року в польському місті Перемишль уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна"

⚡У 1917-1920 роках "Ще не вмерла Україна " став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР.

⚡У 1939 році "Ще не вмерла Україна" був затверджений гімном Карпатської України.

⚡За радянських часів вперше гімн "Ще не вмерла Україна" було виконано на головній сцені фестивалю Червона Рута в 1989 році.

⚡15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну України.

⚡6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про Державний Гімн України", яким затверджено національний гімн "Ще не вмерла Україна "

💙💛Гімн України лунав на Майдані під час Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013-2014 років. І сьогодні, з цією мелодією на устах, українські патріоти віддають своє життя за наше майбутнє.

🇺🇦 Наш Гімн - один із найкращих у світі. Ми віримо, що згинуть наші вороги, "як роса на сонці" і стане Україна сильною, вільною, заможною.

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь