Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Чернівецькій області до бригади Гвардії наступу "Лють" подали понад сто заявок

Дата: 07.03.2023 14:44
Кількість переглядів: 143

У Чернівецькій області до бригади Гвардії наступу "Лють" подали понад сто заявок. Це окремий штурмовий батальйон нацполіції, який створили для звільнення окупованих територій України. Щоб вступити до бригади, потрібно пройти відбір.

Як відбирають кандидатів – Суспільному розповіла начальниця сектору організації відбору поліції області Оксана Зелепуга.

Відібрали 18 людей зі ста

За місяць до бригади нацполіції подали заявки понад сто добровольців. З-поміж них наразі відібрали 18 людей. Є кандидати, які наступного тижня будуть проходити поліцейську комісію.

"Ми не можемо сказати загальну потребу, бо немає завдання набрати з Буковини певну кількість людей. У бригаду беруть добровольців, які свідомо розуміють, на який конкурс вони йдуть", – розповідає Зелепуга.

За її словами, спочатку щодо вступу до бригади почали звертатися колишні працівники поліції та міліції. Вони розуміли, що це поліцейський загін і його завданням буде звільнення окупованих територій. Заявки можуть подавати добровольці від 18 до 55 років. Наймолодшому конкурсанту 20 років, найстаршому – 52 роки. Майже 3% анкет отримали від жінок.

Які етапи відбору до бригади

Подати заявку можна у ЦНАПах області за адресами:

  • Чернівці, вулиця Героїв Майдану, 7
  • Кельменці, площа Центральна, 2
  • Вижниця, вулиця Грушевського, 35.

Також її можна оформити на сайті storm.mvs.gov.ua.

Заявку відправляють на електронну пошту сектору організації відбору. Після опрацювання анкет, кандидата викликають в обласне управління нацполіції та реєструють на участь у конкурсі. Опісля – призначають етапи відбору.

Першочергово, перевіряють, чи має людина необхідні документи, щоб обіймати посаду молодшого чи середнього офіцерського складу, каже Зелепуга. Для посади молодшого складу достатньо мати повну загальну освіту, для середнього складу – потрібна вища.

"Ми вивчаємо, наскільки людина розуміє, який конкурс вона проходить, та які випробування на неї очікують. Одразу попереджаємо, що це відбір не в поліцію області, а в окремий штурмовий батальйон", – розповідає Зелепуга.

Потім представник батальйону проводить співбесіду з добровольцями. Він пояснює, які завдання буде виконувати людина, щоб вона свідомо прийняла рішення, чи проходити їй конкурс й обіймати певну посаду.

Коли кандидат подає всі документи, йому призначають військово-лікарську комісію – так визначають, чи може людина виконувати всі завдання, які покладені на батальйон. Якщо людина отримає висновок "рекомендовано", то їй призначають тестування фізичної підготовки – нормативи як для спецпідрозділу.

Далі призначають психологічне тестування, а останні етап – перевірка знань законодавства та логічних здібностей кандидата. За результатами усіх етапів буде співбесіда з поліцейською комісією Чернівецької області. Там визначають, рекомендувати людину на посаду чи ні.

Кому можуть відмовити

За словами Зелепуги, відмовляють через відсутність потрібної освіти або вік, бо щодо вступу зверталися люди старші за 55 років. Якщо людина має фізичні обмеження й не може виконувати завдання батальйону, то відмовляють на етапі лікувальної комісії.

"На кожному етапі поступово можемо відсіювати кандидатів або вони самі усвідомлюють, що це не для них й сенсу проходити конкурс далі немає".

Водночас поліцейська комісія не відмовила жодному кандидату, який дійшов до останнього етапу відбору.

Чим набір до бригади відрізняється від мобілізації

Відбір проходить як поновлення на службу – когось поновлять у поліції, а хтось там працюватиме й буде виконувати завдання окремого штурмового батальйону.

Члени бригади будуть мати посвідчення, форму, жетони, а також соціальний пакет та зарплату разом з надбавками за завдання, які вони будуть виконувати. Це все, що має звичайний поліцейський. Але людина, яка хоче працювати в штурмовому батальйоні, має звільнитися зі свого постійного місця роботи. Тільки тоді її призначать на посаду в цю бригаду.

Як відбувається навчання

Перед відправкою кандидат проходить навчання. Тривалість залежить від необхідності. З Буковини вже є люди, які успішно пройшли конкурсний відбір і відправилися в тренінговий центр на навчання.

Які перспективи служби у бригаді

Всі кандидати, яких призначають на посади, отримують звання молодшого або середнього офіцерського складу, тому є перспектива кар’єрного росту. Так само на посадах командиру взводу чи роти. За словами Зелепуги, якщо людина не захоче продовжувати службу в поліції, то може написати рапорт і звільнитися.

Впродовж служби людина буде отримувати зарплату згідно зі своєю посадою інструкцією та надбавки. Якщо вона буде в зоні бойових дій, то за це будуть надбавки.

"У мене майже ніхто з кандидатів не питав, скільки будуть отримувати за службу. Зрозуміло, якщо буде ризик, то матеріальне забезпечення відіграватиме роль, бо в людей може бути сім’я, яку вони залишають, щоб виконувати завдання. Тому зарплати будуть понад сто тисяч гривень. Але за просто так ці гроші ніхто давати не буде".

Про що найчастіше запитують кандидати

У представників штурмового батальйону найчастіше запитують, де члени бригад будуть перебувати та які завдання виконувати. Цікавляться, чим можуть бути корисні та розповідають, що вміють робити.

"Є колишні військові, які мають навички артилериста чи навідника, звичайно, їм краще робити те, що вони знають. А кандидати, які мають бажання та мотивацію, будуть визначати, що у них краще виходить під час навчання".

Кому відмовили – йдуть в резерв

До бригади набирають охочих, які відповідають вимогам. Люди, яким попередньо відмовили, впродовж пів року можуть перебувати в резерві. За потреби їх також можуть призначити на посади. Тобто, у конкурсному наборі є рейтинг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь