Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Невірянський Ярослав Іванович

Дата: 02.04.2024 12:27
Кількість переглядів: 82

Фото без описуНевірянський Ярослав Іванович

29.10.1980-23.06.2023

орден «За мужність» III ступеня

 

Народився  29 жовтня  1980 року в селі Росошани Кельменецької громади Дністровського району Чернівецької області. Згодом родина виїхала на Вінниччину. Батько так брат юнака були лісниками, до цього фаху готували і його. Однак Ярослав вирішив обрати інший шлях і повернувся в рідне село до бабусі. Згодом вступив до Кельменецького професійного ліцею, де отримав  професію тракториста. Після закінчення навчання Ярослава Невірянського призвали до війська на строкову службу. Потім було одруження, народження синів Дениса та Євгена. Гроші заробляв,  працюючи за кордоном, їздив до Німеччини та Чехії. Був  уважним і турботливим чоловіком, дуже добрим до дітей, виконував усі їхні забаганки, ділиться спогадами дружина Наталя. Добрий, усміхнений, завжди готовий допомогти. Таким запам’ятали односельці Ярослава Невірянського.

Із  початком повномасштабного вторгнення Ярослав  одразу вирішив, якщо знадобиться – захищатиме Батьківщину. До лав Збройних Сил України його мобілізували 16 грудня 2022 року. Був воїном, радіотелефоністом у 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді «Едельвейс», військової частини А 4267.  Від початку опинився там, де було найгарячіше, на Бахмутському напрямку. Телефонуючи дружині, завжди підбадьорював, казав, що все гаразд, ніколи не скаржився на труднощі. І лише під час останньої розмови зізнався, має погане передчуття... Утім, виконувати наказ та захищати найтяжчі позиції не відмовився.

Наталя розповідає, одного разу чоловік узяв в полон російського військового. Той вийшов просто на їхні позиції. Один постріл, і ворога було б знищено, та Ярослав не зробив цього. Подумав, що окупанта можуть обміняти і врятувати таким чином когось із українських воїнів.

Загинув захисник 23 червня 2023 року  внаслідок стрілецького бою поблизу населеного пункту Миколаївка Бахмутського району Донецької області.   Похований в рідному селі Росошани. У пам'ять про чоловіка Наталя Невірянська створила на сайті Президента України петицію про присвоєння йому звання Героя України посмертно.

22 вересня 2023 року, на фасаді Росошанівського НВК, встановлено меморіальні дошки пам’яті загиблих героїв-земляків, серед яких і  Ярослав  Невірянський.

Захисника  Ярослава  Невірянського  Указом  №741 / 2023  посмертно нагороджено орденом    «За мужність»  III ступеня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь