Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Дитина не одна»: в Україні запровадили нову державну допомогу

Дата: 04.04.2024 16:30
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

❗️«Дитина не одна»: в Україні запровадили нову державну допомогу.

🧒Ця держдопомога розрахована на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

🫶Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд.

💰Розмір виплат дорівнює розміру, який держава виплачує на підтримку дітей, які вже мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Він становитиме 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (до 6 років - 6 407,5 грн, від 6 до 18 років – 7 990 грн), 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину з інвалідністю (відповідно, 8 970,5 грн і 11 186 грн).

✔️Звернутися із заявою про призначення такої допомоги може особа, в родину якої тимчасово влаштовано дитину, до заяви додаються:

- копія свідоцтва про народження дитини (за наявності);

- копія наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини;

- медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років, виданий в установленому МОЗ порядку (у разі тимчасового влаштування дитини з інвалідністю).

☝️Зазначимо, що діти віком від 14 до 18 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, мають право звертатися за призначенням допомоги особисто у разі, коли вони мають задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) інше, ніж в особи, до якої її тимчасово влаштовано.

✅Право на призначення тимчасової допомоги має особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину (дітей) та яка постійно проживає на території України (крім осіб, які проживають на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, або які перебувають за кордоном).

📝Тимчасова допомога призначається на підставі наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини у разі, коли батьки або один з батьків:

- помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);

- перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;

- перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;

- перебуває у полоні держави-агресора;

- позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

🗓️Допомога призначається на 6 місяців, а також може бути продовжена, якщо період тимчасового влаштування дитини в сім'ї рідних чи близьких теж продовжено наказом Служби у справах дітей.

🏢Заяву можна подати до органів соціального захисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад.

💳Тимчасова допомога виплачуватиметься органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

📌Тимчасова допомога, одержана на дитину, тимчасово влаштовану в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, є власністю такої дитини.

Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь