Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день книги та авторського права

Дата: 23.04.2024 10:00
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

📚 Сьогодні, 23 квітня, відзначаємо Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

ℹ️У квітні 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги та авторського права. Його щорічно відзначають з 1996 року, віддаючи данину авторам та книгам. Головна мета дня – привернути увагу державних органів та читачів до книг як джерела отримання знань, надання доступу до духовних та матеріальних цінностей, розуміння краси та творчих досягнень людини, сприяти розповсюдженню задоволення від книг та читання.

🗓️ЮНЕСКО обрала цю дату з урахуванням її символічності для світової літератури, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Гарсіласо де ла Веги, а також днем народження кількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. Лакснесс, Володимир Набоков, Жозеф Пла та Мануель Вальєхо.

☝️Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

📖Це свято для тих, хто усвідомлює чарівну силу книг, які є зв’язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь