Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Азбука безбар'єрності: Говоримо правильно

Дата: 22.05.2024 16:00
Кількість переглядів: 106

Фото без опису

👉Азбука безбар'єрності:

Говоримо правильно

⚡Попри те, що війна щодня множить травми українського суспільства, ми вчимося поважати один одного незалежно від особливостей фізичного, психічного чи ментального стану, національності, статі чи поглядів на життя.

❗Важливою складовою цих процесів є правила комунікації, що дозволяють відокремлювати людину від її зовнішніх ознак, уникати у формулюваннях некоректних узагальнень чи зайвого емоційного навантаження, стигматизуючих або ж надміру метафоричних висловів.

☝️Перше і головне правило: «спочатку має бути людина»: людина з інвалідністю, людина з ДЦП, людина із синдромом Дауна, дівчина на інвалідному візку, хлопець з милицми тощо. Якщо ми говоримо «інвалід», то по суті знеособлюємо людину, зводимо її особистість до якоїсь однієї характеристики.

❌При цьому варто уникати переносних значень та метафор, бо вони викривляють життєву ситуацію людини, приховують чи прикрашають її. «Люди дощу», «сонячні діти» — це евфемізми, а от «люди з розладом аутистичного спектра», «діти з синдромом Дауна» — коректна термінологія.

❌Не слід також використовувати емоційно забарвлені фрази та слова-перебільшення. Між фразами «людина, яка користується колісним кріслом» і «людина, прикута до візка» або «жертва домашнього насильства» чи «постраждала від домашнього насильства» вочевидь є різниця.

❌Так само некоректні та неправдиві узагальнення на кшталт: «усі люди з інвалідністю…», «кожна жінка…», «більшість людей старшого віку…», бо не мають під собою жодних точних статистичних чи науково підтверджених даних.

➡️Така суспільна етика не з’явилася на порожньому місці, а є загальноприйнятою нормою у сучасному цивілізованому світі, де Україна прагне посісти гідне місце. Якщо вам важко одразу усвідомити суть цих вимог й почати застосовувати їх у повсякденному житті, користуйтеся «Довідником безбар'єрності», доступним за посиланням: https://bf.in.ua/rules/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь