Профілактика гострих кишкових інфекцій
Профілактика гострих кишкових інфекцій
З метою запобігання виникненню кишкових захворювань серед населення краю Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівцькій області надає наступні рекомендації:
закупівлю харчових продуктів для виготовлення страв здійснювати лише в закладах торгівлі та ринках;
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі; дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням та вживанням страв;
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
дотримуватись технології приготування страв, використовувати лише доброякісні продукти харчування;
використовувати тільки якісну та безпечну воду для приготування страв;
готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, –ї слід перед вживанням провести повторну термічну обробку;
звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
ретельно промивати проточною водою свіжі фрукти, овочі та зелень;
не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
зберігати продукти харчування тільки у спосіб та термін, що зазначені на упаковці;
дотримуватись товарного сусідства при зберіганні в холодильнику сирої продукції та готових страв;
не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
При появі симптомів захворювання необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою, самолікування може призвести до значних ускладнень.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!