Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2023 08:50
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

☢️26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії, найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. 
Атомний Вій опустив бетонні повіки.
Коло окреслив навколо себе страшне.
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
(Ліна Костенко)
🆘У квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним. 
🚨Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. 37 років тому тисячі ліквідаторів ціною власного життя рятували світ від смертельного випромінювання.
☣️Трагедія на атомній станції викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети, яку взяла на себе сучасна наука. Чорнобильська варія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.
🕯️Щороку ми згадуємо та вшановуємо героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди вписано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. 

‼️Нині у світі та в Україні, яка бореться із широкомасштабним вторгненням російських військ, тема Чорнобильської трагедії знову актуальна. Російські окупанти займаються ядерним тероризмом: їхні ракети літають у безпосередній близькості від атомних електростанцій України.
🌍Весь цивілізований світ має об'єднатися заради безпеки і заради життя. Радіація не розрізняє кордонів. У пам’ять про жертв Чорнобиля і в ім’я усіх наступних поколінь наше завдання – більше ніколи не допустити катастрофи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь