Дністровська районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

22 січня національний природний парк «Хотинський» відзначає свій 14-й день народження

Дата: 22.01.2024 11:00
Кількість переглядів: 57

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

‼️22 січня національний природний парк «Хотинський» відзначає свій 14-й день народження

📃22 січня 2010 року, згідно указу Президента України Віктора Ющенка, з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів в басейні річки Дністер, був створений національний природний парк «Хотинський». Щоб ця визначальна подія сталася, відомими науковцями було пророблено чимало роботи: досліджено території майбутнього парку та написано наукове обґрунтування. Отже, до території НПП «Хотинський» увійшли 9446,1 га земель державної власності в межах Дністровського району (на той час Хотинського, Кельменецького та Сокирянського районів) Чернівецької області. Більша частина парку (близько 60%) – водне плесо Дністровського водосховища, а решта – мальовничі скелі та вкриті лісами крутосхили каньйону. Вздовж Дністра парк витягнувся на вражаючі майже 180 кілометрів. Природа цієї місцевості неймовірно різноманітна: букові та ацидофільні дубові ліси, острови посеред ріки, могутні скельні утворення Прут-Дністровських Товтр, рідкісна флора і фауна, та просто фантастичні краєвиди – справжня мрія художника чи фотографа-пейзажиста.

✨Але процес створення такої масштабної установи зовсім не простий і швидкий – адміністрація Парку запрацювала майже через рік, восени 2011 року. Спочатку власного приміщення не було і працівники мусили тіснитися в одній кімнаті та працювати по черзі за одним комп’ютером. За кілька місяців Парку виділили приміщення в одній із найгарніших історичних будівель Хотина – віллі адвоката Чернеску. З часом в ній був здійснений капітальний ремонт та замінено протікаючий дах. На сьогодні тут розміщується адміністрація, фінансово-економічний відділ, відділи науково-дослідної і еколого-освітньої роботи, господарського забезпечення, сектор збереження та відтворення природних комплексів, а для відвідувачів представлено різноманітні стенди, колекції та акваріумна експозиція.

👉Основні напрямки діяльності НПП «Хотинський»

🔹Природоохоронна. В структурі Парку функціонує відділ державної охорони, метою якого є охорона природних комплексів та об’єктів на території установи. Постійно проводяться перевірки на предмет дотримання природоохоронного законодавства та виявлення його порушень, ведеться боротьба з браконьєрством на воді і суші та незаконними рубками. Також природоохоронці в зимовий період здійснюють підгодівлю диких тварин, а в період нересту встановлюють нерестові гнізда.

🔹Науково-дослідна. Працівники відділу займаються дослідженням природних екосистем і щороку видають Літопис природи – звіт проведених досліджень та роботи установи в цілому. Також науковці на основі власних досліджень публікують наукові матеріали та беруть участь в конференціях, у тому числі в міжнародних.

🔹Еколого-освітня. Екоосвітяни Парку займаються поширенням екологічних знань серед населення краю, проведенням уроків, круглих столів, майстер-класів та інших заходів. Проводяться різноманітні акції та конкурси. Постійно здійснюється інформаційне наповнення сторінок установи в соцмережах та YouTube-каналі, надсилаються статті в друковані видання, даються інтерв’ю для радіо і телебачення. На території НПП «Хотинський» функціонують 4 екостежки та 3 туристичних маршрути, якими проводяться екскурсії для школярів та дорослих відвідувачів.

🔹Рекреаційна. Вздовж всієї території НПП постійно здійснюються роботи з покращення рекреаційної інфраструктури. Ремонтуються вже існуючі та зводяться нові об’єкти, такі як паркувальні майданчики, бесідки, альтанки, причали тощо. Все це необхідно для комфортного і безпечного відпочину місцевого населення та гостей Парку. Отримані за надання послуг кошти залучаються для подальшого розвитку установи.

➡Плани на майбутнє

🟨За 14 років існування національний природний парк «Хотинський» має чимало досягнень, їх можна довго перераховувати. Але все найкраще ще попереду: розширення території, розвиток інфраструктури та туризму, будівництво нових об’єктів, наукові відкриття…

В 2022 році Україну сколихнув жахливий повномасштабний напад росії. Чимало працівників Парку зі зброєю в руках вирушили захищати Батьківщину. Всіляко підтримуємо наших воїнів, віримо у перемогу та світле майбутнє. Слава ЗСУ! Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь